Kék cinege

Az első hó

Az idei tél első jelentősebb havazása után biztos voltam benne, hogy gyarapszik az etetőt látogató madarak száma. Kiérkezésemkor első dolgom volt, az etetőtálca feltöltése és egy kis harkálycsalogató kihelyezése. Tevékenységem alatt a bátrabb cinegék egész közel jöttek és elcsentek egy-egy magocskát, majd egy közeli ágra igyekeztek kibontogatni azt. Próbáltam rövidre fogni dolgomat, hogy ne tartsam fel őket… Gyorsan ültem az addigra már enyhe kunyhóba, amit a fűtőszál melege kellemesen kitöltött. Első alanyom egy kis Kék cinege volt.

Kék cinege

Kék cinege

Elég sokat pattogott az ágakon, nem tudott dönteni a faggyú és a magok között, de végül az előbbinél kötött ki, majd hosszasan csipegetni kezdte a zsiradékot. Széncinegéből sem volt hiány. Ottlétem alatt egy percre sem nyugodtak és folyamatosan ingáztak a mag és a fák között.

Széncinege

Széncinege

A következő periódus a harkályoké volt. Először egy Nagy fakopáncs majd a közepes fajtársa is előttem falatozgatott. Néha-néha keményen odakoppintottak a fagyott elemózsiának.

Nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs

Közép fakopáncs

Közép fakopáncs

A földön mindvégig verebek, zöldikék, egy Erdei pinty és egy Meggyvágó tartózkodott. Ez jó lehetőség volt arra, hogy az új alsó lesállást kipróbáljam. Persze túl egyszerű lenne, ha minden úgy alakulna, ahogy szeretném. Az eddig szinte előttem lévő madársereg, pár méterrel arrébb röppent és onnan nem jöttek vissza… Ezután újra a felső állásra koncentráltam. A szokásos cinege, veréb csapat egy-egy tagját próbáltam képre csalni, mikor váratlanul egy Zöldike szállt le elém. Csőrén tisztán látszott, hogy előtte a földön keresgélt.

Zöldike

Zöldike

A Zöldike után lassan ritkább lett a forgalom, és már csak pár veréb ugrándozott a földön, mikor kiléptem a lesből…

spacer

2 comments on “Az első hó

Leave a reply