Ív

Most hogy már minden pocsolya kiszáradt és a hőmérő higanyszála is 30 fok fölött tanyázik, itt volt az ideje, hogy meglátogassam az itatót, amely fontos állomás lehet ebben a hőségben a madarak számára.  Korán reggel indultam, majd a megszokott rutinnal foglaltam el a helyem.  Nem is kellett sokat várnom és máris itt volt az első vendég, egy mezei veréb.

Csak pár korty, és huss…Ugyanígy tett az a zöldike is, aki a les mellett fészkelő pár hím tagja lehet.

Ezután megérkezett az idén itatón még nem látott nagy fakopáncs, aki már jegyet váltott a strandra is. Mivel nem tetszett neki a medence végében lévő mohaszőnyeg, inkább oldalról oldotta meg ügyesen a dolgot.

Jó volt ismét itt látni! Kisebb szünet után egy fiatal hím feketerigó érkezett, de se nem ivott, se nem fürdött. Inkább csak körülnézett, majd távozott.

Őt követte egy énekes rigó.  Szerintem a rigóknak bérletük van a strandhoz, mert szinte napi rutinnal a víz közepébe lépnek, és otthonosan fürdenek is benne.

Újabb szünet… már ami az itatót illeti. A környéken zajlik az élet. Fekete, énekes és sárgarigók énekelnek, vadgerle turbékol és örvös galamb hangját is hallom. Fecskék cikáznak a levágott tarló fölött, seregélyek és verebek repkednek szüntelenül, egy tövisszúró gébics pedig valamiért fekete rigókat kerget. Talán valami területi vita lehet.  Eközben a medencéhez egy fiatal madár érkezik. Ő biztos az „én” meggyvágóim egyike, aki nemrégiben röpülhetett ki a fészekből.

Kicsit óvatosan araszol a víz felé majd félénken, mint a gyerekek csak a szélében lubickol.

Ma reggelre több fürdőző nem váltott belépőt, de volt még egy zöldike, akiről portrét készítettem, majd egy tengelic is meglátogatott.

A végén arra gondoltam, hogy délután is ki kellene jönni. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor voltam tavaly a késői órákban fotózni. Akkorra a régi itató teljesen árnyékban borult és egyáltalán nem lehetett jó képet készíteni. De ez most megváltozott, így izgalommal vártam a délutánt… amit rá két napra toltam át, bokros teendőim miatt.

Szerencsémre nem szauna fogadott, köszönhetően a les melletti nyárfa hűsítő takarásának. Mit nem tesz egy magában álló fa? Két madárnak is fészkelő helyet biztosított és árnyékának kellemes hatása is jól jött ebben a melegben.  Úgyhogy minden adott egy jó kis fotózásra.

Igazi csúcsforgalom jellemezte ezt az időszakot, kezdve egy idős meggyvágóval.

Ezután egy „bérletes” rigó néni terpeszkedett a medencébe és élvezte a fürdést. A nap szépen megvilágította a szétszóródó cseppeket.

 Egy régebben látott barázdabillegető várta, hogy elmenjen a rigó, hogy ő is vízbe léphessen.

Majd viszonylag sokáig tollászkodott az itató szélén, amit az újból érkező meggesek zavartak meg. Előbb egy fiatal, majd az öreg.

Közben egy zöldike pár érkezett. A tojó ivott egy keveset, de a hím inkább ide-oda ugrálva udvarolgatott az asszonynak :)A végét természetesen egy bérletes rigó zárja.

Nem gondoltam volna, hogy ekkora nyüzsgés lesz itt délután, de kellemeset csalódtam. Nagyon tetszenek a fény-árnyék játékok, így biztos vagyok benne, hogy jövök még délután.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.