22449607_939350629572416_6430469768876545221_n          1986.Júniusában születtem Nyíregyházán. Jelenleg Ibrányban élek. A természet már gyerekkoromban rabul ejtett… minden érdekelt, ami mozgott, legyen szó pókról, csigáról, hangyákról vagy akármilyen rovarról. Mindig hajtott a kíváncsiság. Sokszor az esőzések után visszamaradt kerti tavacskákban, mezítláb gázolva a testvéreimmel kerestünk mindenféle élőlényeket. A kanális parti horgászatok során, újabb addig ismeretlen állatokkal találkoztam. Többek között akkor láttam először vízisiklót, gőtét vagy éppen a pecabot végére szálló színes szitakötőt.

A madarak iránt 3. osztályos koromban kezdtem érdeklődni, amikor is a házunk akkor még be nem épített padlásán Házi galambok éltek. Egyik nap az udvaron találtunk egy félig tollas félig kopasz repülni még nem tudó fiókát.  Nem akartuk, hogy valamilyen macska áldozata legyen, így egy kalitkába zártuk, majd vizet és ennivalót adtunk neki. Pár nap után már szinte egyáltalán nem félt tőlem és élvezettel néztem, ahogy gyorsan egymás után kapkodta a tenyeremből felkínált repcemagokat. Napról napra fejlődött és körülbelül másfél hét után láttuk elérkezettnek az időt, hogy szabadon engedjük. Mindig örültem mikor a későbbiekben megpillantottam a háztetőnk gerincén. Onnantól kezdve rengeteg odúhoz hasonlító, madárház készült a kerti nyárfasorra, majd nagy izgalommal néztem, búvár zsebkönyvvel a kezemben, vajon milyen madár foglalja el a kis építményeket. Természetesen elsősorban a Mezei verebek voltak a kedvezményezettek :)

Később a tanulmányaim miatt háttérbe szorultak ezek a megfigyelések. Az általános iskola után a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki középiskolában végeztem Gépészeti Számítástechnikai technikusként. Miután sikeresen lezártam iskolai pályafutásomat :), a munka mellett újból a madarak felé fordult érdeklődésem, de ezúttal már komolyabban. Elsősorban könyvekből próbáltam tudásszomjamat oltani. Schmidt Egon madarak iránti szeretete és történetei magával ragadtak. Egyre több hasonló irodalom és szakkönyv nyomta polcaimat, mindemellett megfigyeléseimmel támasztottam alá az olvasottakat.

A madarak fotózása nem egyszerű feladat, hiszen nehéz úgy megközelíteni őket, hogy ne röppenjenek el. Kezdetben az ablak mögüli fotózást felváltotta az épített fix, üveges madárles, ami nagy lökést adott „fotós” karrieremnek, hiszen olyan közel kerültem tollas barátaimhoz, mint még soha! Ott megtanulva a fotózás alapjait, egyre több helyen és módon próbálom a környék madárvilágát lencsevégre kapni.

Amikor egy kép elkészül, az egy sor folyamat utolsó lépése csupán. Az odáig vezető út néha egyszerű, de legtöbbször bonyolult és hosszú várakozással teli. A legfontosabb szempont, hogy az ő életterükben, mi csupán csak vendégek vagyunk és ehhez mérten kell tisztelettel és zavarás nélkül belépni oda.

Felszerelésem: Canon 7D, melyhez egy Sigma 50-500 Apo DG HSM objektív párosul.

Oldalam célja: A környéken élő madárfauna bemutatása, életük, szokásaik  egy-egy ritka pillanatának megörökítése.

Természetesen nem csak madarakkal találkozom útjaim során, így egyéb állatok és természeti értékek is bemutatásra kerülnek.

Tudásomat és felszerelésemet igyekszem fejleszteni. Minden építő jellegű kritikát szívesen fogadok, mert mindig van mit tanulni! A galériák folyamatosan bővülnek, így érdemes időnként visszalátogatni.

Kellemes böngészést!