Sárga billegető

Kedden délelőtt vehettem kezembe a várva várt teleobjektívemet a Sigma 70-300 Apo DG Marco-t. Már azt tervezgettem, hogy másnap reggel megnézem vele a gyurgyalagokat, de persze az időjárás közbeszólt. Két napig esett az eső… mondanom sem kell mennyire örültem neki. No de egyszer úgyis eláll valamikor! Végül is csütörtök reggelre tolódott el a dolog. A szeptembert idéző ködös-párás és nem mellesleg szeles idő sem tántorított el. Tudtam, hogy nem lesznek jó fények, de úgy voltam vele, hogy ha nem jön gyurgyalag, akkor legalább az új lest kipróbálom. Nincs olyan, hogy elsőre tökéletes minden, valamin mindig kell változtatni! Hat óra után nem sokkal már bent fészkelődtem. Az első órában nem történt semmi, így volt időm egy kis alakításra. Az egyik pillanatban egy Sárga billegetőre lettem figyelmes, aki természetesen jó messze tőlem egy száraz gazszálba kapaszkodva birkózott a széllel. Róla még nincs fotóm, így kapott 1-2 kockát. Legalább dokumentumfotónak jó lesz. Az ezt követő negyed órában őt figyeltem és szerencsémre közelebb jött. Nem mondanám, hogy ideális távolságba, de ebből már ki tudtam hozni valamit.

Sárga billegető

Úgy fél nyolc előtt nem sokkal a gyurgyalagok jellegzetes „prü-prü” hangját hallottam. Azonnal készenlétbe helyeztem a gépet és magamat is, és nem is kellett soká várni a megfelelő pillanatra. Szerencsére előszeretettel használják az általam kitett beülőket. Igaz a lest már megszokhatták, de az abból kilógó valami új volt nekik.

Gyurgyalag
Portré

Pár percig tartózkodtak itt, aztán újra szárnyra kaptak. Körülbelül egy félóra múlva ismét visszatértek. Ekkor a köd valamennyire már feloszlott, s a fények valamivel jobbak lettek. Mielőtt landoltak volna, az objektívet gyorsan a másik beszállóra irányítottam, hogy ne akkor zavarjam meg őket mikor előttem vannak. És milyen jót tettem! A következő húsz percben csak ezt használták.

Egyedül
Gyurgyalag
Párban
Gyurgyalag

Megvártam, míg újra útra kelnek és ekkor léptem ki a lesből. Nagyszerű élmény volt ez a reggel, de még nem tökéletes. Vannak dolgok, amin változtatok majd, de végül is az első gyurgyalagos lesből az első teleobjektívvel történő első gyurgyalag fotózásom jól sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.