Zöld küllő (hím)

Úgy gondoltam az elmúlt másfél hét elegendő időt adott a madaraknak, hogy megszokják az itatót, így tegnap reggel barátommal mértük fel a helyzetet. A száraz napok után egy kis utántöltésre volt szükség. Közben figyeltem és hallgattam milyen vendégekre számíthat a söntés. Balkáni és vadgerlék búgtak, seregélyek repkedtek csapatosan, verebek etettek szüntelenül és valahol örvös galamb szólt. Kíváncsian vártam vajon milyen hatása lesz az új üvegnek. Hét óra tájban kezdtek szállingózni a szárnyasok. Először egy házi, majd egy mezei veréb kortyolgatott. Majd egy kisebb szünet következett. Ekkor épp azt ecseteltem cimborámnak, hogy tavaly rendszeresen volt zöld küllő is az itatón. Ahogy ezt kimondtam egy kifejlett hím landolt a szemközti fán. Aztán egy lendületes csapással máris magát nézegette a tükörben!

Zöld küllő (hím)

Nyilván a riválisát vélte felfedezni benne. Még ácsorgott egy darabig, aztán inkább ivott, majd a les tetején szórakozott és kopácsolt hosszasan. Később hallottuk, ahogy tovaszáll.

A seregélyek és galambok csak nem szomjasak még, mert hiába mozognak az itató körül, egy sem óhajt beszállni. Egy zöldike és egy rozsdafarkú viszont igen. Utóbbi csak ácsorgott az egyik törzsön. Aztán a semmiből egy tövisszúró gébics landol előttünk.

Tövisszúró gébics

Mostanában érkezhetett a telelőterületről, de ahelyett hogy ivott volna, inkább hadakozott a képmásával. Egyre közelebb és közelebb jött, míg teljesen előttünk méregette magát.

Tövisszútó gébics

Mikor megunta, hogy a „rivális” szemtelen módon folyton őt utánozza, egyenesen nekirepült. Szerencsére semmi komoly baja nem lett. Ez után még a küllő visszatért, hogy az itató szélén hangos kiáltásával megfélemlítse az ellenfelet. Ez volt az utolsó momentum, mert idő szűkében bezártuk az ivót (már ami a leskelődést illeti). Végeredményben csillagos ötösre vizsgázott az üveg, és remélem ez egy új korszak kezdete is egyben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.