Középfeszültségű oszlop

Más néven középfeszültségű oszlop felmérés. Évek óta természetvédelmi probléma az elektromos vezetékek okozta madárpusztulás. Főként a vonulási időszakban gyakori tizedelője, a nem szigetelt oszlopok a védett illetve veszélyeztetett fajoknak. Ha egy madár épp egy ilyen oszlopra száll, és szárnyaival mindkét vezetéket, illetve egy vezeték és egy földelt oszlopelemet érint, azonnal elpusztul, vagy végzetes áramütést szenved. A Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület a probléma megoldása érdekében idén már tízedik alkalommal hirdette meg, és keresett önkénteseket erre a felmérésre, melyhez én elő ízben csatlakoztam.

Középfeszültségű oszlop
Középfeszültségű oszlop

Első dolgom volt lekérni az Ibrány és térségére vonatkozó térképet, melyen a középfeszültségű vezetékszakaszok elhelyezkedése látható. Olyan szakaszt próbáltam választani ahol jelentősebb madármozgás lehetséges. A térképen pirossal jelöltem az általam felmért vezetéksort.Bejárt szakaszok

Felmérésem során mindössze egyetlen maradványt találtam, ami egy Balkáni gerle volt. Pontosabban csak a tollai.

Balkáni gerle tollak

Ez jó hír, bár a legtöbb vezeték, döntő többségben olyan mezőgazdasági területen halad keresztül, amit már felszántottak így az is előfordulhatott, hogy akadt olyan tetem, amit már beforgattak a gépek a talajba.  Mindenesetre a következő évben a tavaszi vonulás környékére időzítem a felmérést, amikor már szántással nem háborgatják a talajt, így talán pontosabb képet kaphatunk ezekről a szakaszokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.