IMG_2134.

Harmadik éve már, hogy a bagoly színház előadásait nézem, ahol a díszlet mindig ugyan az, csak a szereplőknél van évről évre némi változás. A főszerep mindig azé a kuvikpáré, akik egy olyan öregecske melléképületet választották otthonuknak, aminek csak egy férőhelyes páholya van. Ez pedig a mohás hátú pince lejáró, melyre nekem a bérletem szól.

Maga a történet egy bizonyos vázra épül föl minden évben, melyben a legizgalmasabb rész a vége, amikor már az új generáció teszi meg első szárnycsapásait. Egészen a végkifejletig nincs sejtésünk hány szereplős is a darab, így mindamellett, hogy tudjuk és ismerjük a történetet, szinte végig van benne egy kíváncsi feszültség.

Ez az előadás, is mint a többi, több felvonásos volt és hetente 2-3 alkalommal ültem kora estétől sötétedésig a páholyba, hogy megnézzem hol is tart a színmű. Idén ezt a darabot az óvatosság finom leple borította, ugyanis sokkal elővigyázatosabban mozogtak mindvégig a szereplők, mint azt korábban megszoktam. Az első valamire való fotót is csak több alkalom után tudtam készíteni.IMG_1997Szinte soha nem mutatta meg egyszerre magát a két főszereplő és rendre legalább egy fél órával, vagy többel is később kezdtek mozogni az elmúlt évekhez képest, amikor már kevesebb a fény.

Az etetések is villámgyorsan zajlottak. A szülők minden alkalommal szinte beugrottak a költő üregbe, majd szélsebesen indultak további falatokért.

A nem sokat mutató előadások után, otthon azért számolgattam, hogy mikor is lesz a premier. A matematika tanáraim most megnyugodhatnak, hiszen az ilyenkor szinte kötelező, első kukucskálós kép a bizonyíték arra, hogy nem volt minden hiába való! :) IMG_2093

Egy kis nézelődés után kiszúrta, hogy a háló alatt vagyok és mindezt hangjelzéssel tudatta is velem.IMG_2095IMG_2096

Észrevettem azonban, hogy idén egy másik kijárat is létesült a színpadon, ami egy elmozdult pala által keletkezett. Onnan új szereplő jelent meg váratlanul és vitt egy kis változatosságot a jelenetbe.IMG_2098

Ekkor már volt olyan is, hogy mindkét helyen egyszerre bámultak rám.IMG_2100IMG_2108

Időközben sikerült megszámolni hány új szereplő van az idei évadban. Az össze vissza ugrándozások közepette, öt kis kerek fejet számoltam meg, ami eddig a legnagyobb létszám a társulat életében.IMG_2175IMG_2187

Ahogy telt az idő és néztem az előadást, tudtam, hogy a befejező rész két felvonásos lesz, aminek a végkifejletét másnapra tették át. Az első rész, záró képének címe: Szülőket várvaIMG_2110

Ahogyan illik, még a függöny felvonás előtt elfoglaltam a helyem a páholyban, hogy ne az előadás közben zavarjam meg a művészeket. A művészek viszont nem siették el a dolgot és a várt időpont helyett, egy fél órával később kezdtek hozzá.

Mint a legtöbb felvonás, ez is kukucskálással kezdődött, amit a fiatalabb kis kuvik egyike játszott el.IMG_2113Hol félénkebb, hol pedig meghőkölt jeleneteket láttam.IMG_2123IMG_2129Aztán egy kis idő múlva, a másik kijáraton bújt elő és tovapattogott a palatetőn úgy, hogy már csak egy kép erejéig láthattam.IMG_2134.

A színpadi világítás fogyóban volt és bársonyos fénygömbök sokasága kezdett kibontakozni. Ekkor az első közös jelenet következett.IMG_2150.Majd a színpad bal oldalán, az egyik újoncot rajzolta körbe a gyengülő háttérfény.IMG_2146..Ehhez csatlakozott egy gyors monológ erejéig az egyik főszereplő.IMG_2149..

Érezhető volt, hogy lassan bezárul a függöny. A szereplők elhagyni készülnek a színpadot, ami az otthonukat jelentette hónapokon keresztül.IMG_2150.

IMG_2164

IMG_2202

IMG_2191A színházba ezután már csak alkalmanként térnek vissza a fiatalok, egy-egy jó tanács reményében, és bízom benne, hogy ezeket egy batyuba csomagolva magukkal viszik, hogy máshol írjanak új történeteket…

 

Néhány hangulatkép színek nélkül a végére.IMG_2135..

IMG_2108.

IMG_1997.

2 thoughts on “A páholy”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.