IMG_1229

Sok madarat fotóztam már az évek alatt, és nagyon sokat még nem. Általában elmondható, hogy egy szezon bizonyos fix vázra épül, melynek négy fő tartóoszlopa az itató, gyurgyalagok, (most már) búbos bankák, és a téli etető (énekes, és ragadozómadaras). Ezek között igyekszem olyan fajokra koncentrálni, melyek még hiányoznak az oldal faunájából, hogy minél szélesebb körben tudjam bemutatni a környéken élő madarak életét.

Természetesen ez rengeteg időt igényel, éppen ezért vannak évek óta húzódó témák, ami ilyen vagy olyan okokból nem sikerülnek, és kénytelen vagyok még egy évet várni a következő lehetőségre.

A mostani is ilyen volt… Legalább négy-öt éve, hogy nyomon követem a közelemben fészkelő kuvikpárt. Távcsővel figyeltem mozgásukat, tudtam melyik három ház kéményén szoktak ücsörögni, és azt is hogy mikor, de eddig nem találtam fogást rajtuk fotós szempontból. Sajnos ez most sem sikerült… Nehéz egy magasságba kerülni velük, hogy a nézőpont és a háttér is megfelelő legyen. A telektulajdonosokat sem kérhetem arra, hogy hagy építsek már a kertbe vagy az udvarra egy hat-nyolc méter magas tákolmányt amit ott hagynék pár hétre. Úgyhogy ez a projekt is várat még magára.

Pedig most igazán aktuális lenne fotózni őket, mert a kirepült kisbaglyok előszeretettel mászkálnak fényes nappal is. A kuvik egyébként a többi bagolyfélétől eltérően a kora reggeli és késő délutáni órákban is kimerészkedik. De a mostani időszakban különösen mozgékonyak. Ez a pár pedig olyan helyen költ ami okoz némi fejtörést, amire egyelőre nem tudom a választ…

Kuvikos bánatomat enyhítette azonban egy füles, amit Hegedűs Máté barátomtól kaptam. Tudomása van egy másik kuvikos helyről, ami könnyebben megközelíthető. Mutatott is egy jó képet, ami arra ösztökélt, hogy szerencsét próbáljak én is. Köszi Máté!

Néhány napra rá egy tikkasztó meleg nap utolsó sugaraiban sikerült egy öreg és néhány fiatal kuvikot elcsípnem. IMG_1204.IMG_1205.IMG_1195.IMG_1213.IMG_1210.IMG_1214.IMG_1220.IMG_1225.IMG_1229Hazudnék, ha azt mondanám, hogy meg vagyok elégedve a képekkel, de kétséget kizáróan egy lépéssel közelebb kerültem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.