IMG_7524

A búbos bankákkal tavaly találkoztam először, mikor egy füles után szinte végig követhettem költésüket egy téglarakásban. A kirepülésről ugyan lemaradtam, de sok szép pillanat adatott meg nekem, amit sikerült elfogadható módon memóriakártyára karcolni.

A melegebb hónapok kezdetén első utam egyike ahhoz a helyhez vezetett, ahol mindezeket átéltem és reményekkel teli izgalommal vártam távcsővel, hogy újra megpillantsam bóbitás barátaimat. Egy jó óra telt el, de még a hangjukat sem hallottam, így a téglarakás közelebbi szemügyre vételére szántam el magam. Megállva az építmény előtt körülnéztem még egyszer, hátha látom ahogy pillangószerű könnyed mozgással a szőlőtőkék között libben valamerre. Sajnos semmi… elkezdem bontogatni a rakás tetejét, mire szuszogásszerű fújás hang a válasz. Azonnal abbahagytam és megpróbáltam belesni a nagyobb illesztések között, de nem sokat láttam. Újfent fújás… valaki van odabenn, könyvelem el magamban. Minden bizonnyal a tavalyi pár bérelte ki ismét egy szezonra a stabil építményt, és mostanra a tojó ülhetett a tojásokon. Gyorsan odébb álltam. A poros úton hazafelé pöfögve már azt számoltam, mikor is kell kijönnöm, hogy az etetni járó szülőket tudjam fotózni.

Matematikai tudásom az iskolai évekhez viszonyítva, leginkább egy ementáli sajtra hasonlít, de azért van még remény. Ennek ékes bizonyítéka az alábbi fotó.IMG_7387Az álcaháló jól takart. A bankák eleinte izgatottabban tekintettek irányomba, de hamar megszokták és folytatták az etetést. A fiókák még kicsik lehettek, mert az etetések között általában fél óra is eltelt. Megvártam még két kanyart és úgy döntöttem, visszajövök néhány nap múlva.

A procedúra a szokásos… kelés,motor, földút,hasalás, álcaháló. Nem kellett sokat várni és egyikük máris finom falattal érkezett.IMG_7452Majd párja is hozott valamit.IMG_7479Ekkor már intenzívebb etetés zajlott, és 10-15 percenként érkeztek az odúhoz. De előfordult olyan is, hogy ha találtak valami tuti helyet, percenként fordultak zsákmánnyal, mindaddig míg ki nem fosztották azt a területet.IMG_7524IMG_7529Aznapra be is fejeztem a fotózást, és mint utólag kiderült, a bankás szezont is. Sajnos a továbbiakban nem tudtam időt szakítani rá, mostanra pedig minden bizonnyal ki is repültek a téglarakásból. De ami megnyugtató és örömteli hír, hogy a terület gazdája, miután elmondtam neki, hogy kik laknak a permetező állványnak épített téglák alatt, biztosított annak megmaradásáról, amit ezúton is köszönök! Jövőre újból nekifutok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.