Szürke légykapó

Augusztus 29. A tegnapi mozgalmas nap után ismét az itatóhoz igyekeztem. Mivel minden rendben volt, egyből be is ültem. Felhő egy sincs az égen, így jó fények vannak a fotózáshoz. Most nem indult be az élet olyan hamar, az első cinegére is majd fél órát vártam. De aztán lavinaszerűen jöttek a többiek. Verebek, meggyvágók, nagy fakopáncs és zöldikék. Kedvemre válogathatok. A keresőből felpillantva egyből szemet szúrt egy idegen mozgású madárka… egy Csuszka! Jól indul ez a reggel is! A beszállóra csak egy röpke pillanatra pihent meg, hiába nyomtam meg a gombot, csak az üres ágat kaptam le. Elég otthonosan járt körbe, ezek szerint nem most jár itt először. Majd az itató sarkára szállt és onnan ivott. Pár pillanat múlva már a szemközti fán keresgélt tovább. Jól beállított kép így nem sikerült sajnos, de egy kép mégiscsak tetszik, valahogy van egyfajta hangulata.

Csuszka
Csuszka

 Egy újabb pipa a mumuslistára!

 A menetrendszerű szünet most is jön. Kihasználom az alkalmat és a hátizsákomba nyúlva egy almát veszek elő. Evés közben nézelődöm. Úgy tíz perc után a verebek ricsaja nyitja meg a csehót újra, amiről a cinegék és a meggyvágók sem akarnak lemaradni. Az ilyenkor szokásos kisebb csetepaté már megszokott. Ahogy a kocsmai hangulat alábbhagyott egy Tengelic érkezett egyenesen a beszállóra.

Tengelic
Tengelic

Biztos vagyok benne, hogy a tegnapi madárka az, mert ma is csak egyedül jött, holott általában csapatosan vagy párban mozognak. Ivott egy keveset majd a Zöld küllőm, riasztotta el, aki takarásból érkezett. Most is csak iszik, de fürdeni nem akar! Ejj de jó lenne egy olyan képsorozat… egyszer, csak beadja a derekát! Ivás után erős csapásokkal elsuhan.

A mai nap tartogatott még valamit számomra. Egyszer csak az itató fölött szitált egy Szürke légykapó! Rég találkoztam vele. Két éve a szomszéd ház elektromos dobozának tetején költött egy pár. Azóta nem is láttam a környéken. Most azonban az egyik ágon csücsült előttem.

Szürke légykapó
Szürke légykapó

Bejárta az egész les környékét, majd a vízhez sietett.

Szürke légykapó
Szürke légykapó

Még el sem ment, mikor egy másik légykapó is megjelent, majd egy harmadik, és negyedik! Innentől kezdve szinte csak ők uralták az környéket. Nem győztem kattintgatni! Valószínű, hogy egy vonuló csapat választotta ideiglenes pihenőül az itatót.

Egy dolog viszont meglepett! Új beszállónak ma egy tűztövis ágat tettem föl, és a rajta lévő termést előszeretettel eszegették! Nem tudtam, hogy bogyót is fogyasztanak (később utána olvastam és a vonulási időszakban előfordul). Próbáltam egy ilyen pillanatot megörökíteni, de sajnos mind bemozdult. Azért egy pár bogyós kép készült.

Szürke légykapó
Szürke légykapó

 

Szürke légykapó
Szürke légykapó

Úgy egy fél óráig voltak itt, aztán eltűntek. A nap végére jutott egy ifjú rozsdafarkú is.

Házi rozsdafarkú

Nem gondoltam volna, hogy ez a mai nap is ilyen izgalmasra kerekedik! A lesből kilépve és hazafelé még itt-ott láttam a légykapó csapatot. Nagyszerű két napot zártam! Kíváncsian várom vajon mit hoz még az ősz.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.