Amióta az Ibrányban lévő gyurgyalag és partifecske homokfalat én felügyelem, nem múlhat el év ilyesfajta poszt nélkül. Az idén még júniusban jártam kinn, és örömmel tapasztaltam a tavalyihoz képest nagyobb, főleg partifecske népesedést. Gyurgyalagból keveset láttam, de ez azért volt, mert akkor épp tojásokon üldögéltek az üreg mélyén. De megszámolva a bejáratokat, itt is van némi javulás!

Gyurgyalag (Merops apiaster)

Kellett várnom egy darabig mire az első madár leszállt elém. Most is mint tavaly, újra megcsodáltam gyönyörű színes mivoltát.

Kis idő múlva a levegőbe emelkedett és elkapott valamit, amivel egyenesen azon üreg bejáratához repült ahol párja épp kotlott. Gyorsan átadta neki a falatot és máris újra a levegőben volt.

Időközben egy fiatal házi rozsdafarkú is tiszteletét tette.

Majd ahogy melegedett az idő és a rovarok is mozgékonyabbak lettek, egyre több gyurgyalag jelent meg a környéken.

Egyikük tollászkodott és vakarózott kényelmesen a napsütésben.

Egyszer csak valami a les tetejére szállt! Mivel nem zárt és csak a környéken található gizgazzal van borítva, könnyedén átlátok rajta. Ahogy odanéztem egy búbos bankát vettem észre. Nocsak! Olyan közel volt hozzám, hogy akár meg is foghattam volna. Várt egy kicsit majd bejárta a les környékét a legnagyobb örömömre.

Eddig hiába próbáltam bankát fotózni, sehogy sem jött össze, erre idén meg folyton beléjük botlok! Először a téglarakásos család életét követhettem végig, majd egy közelben lévő garázsba a padlásról leesett kis bankákat mentettem, most meg itt a gyurgyalagoknál futottam össze velük. Persze ezzel az égegyadta világon semmi problémám sincs! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.