Nagy fakopáncs

Augusztus 9. A meleg száraz napok hatására egyre több madár látogatja az itatót. Ezt örömmel konstatáltam az általuk hátrahagyott nyomokból. Ma új beszállókat teszek fel, hogy ne legyenek annyira egyhangúak a képek. Csere közben verebek csicseregnek körülöttem, ezzel fejezve ki nemtetszésüket, hogy valami idegen turkál a medencéjükben. Pár perc és már végeztem is. Ahogy elfoglaltam a helyemet szinte rögtön közelebb jöttek és az új fákat is használták.

Mezei veréb
Mezei veréb

Elég sokan vagy 20-25-en lehettek, fiatal és öreg egyszerre. Szeretem ezeket a hétköznapi madarakat, nagyon szórakoztatóak. Mondanom sem kell micsoda zsivajt csaptak.  A legtöbbjük először a les tetejére szállt… minden „léptüket” hallottam!  Csoportos ivás következett.

Mezei veréb
Mezei veréb

Ezt a műveletet időközönként megismételték. Nagyjából félóránként csaptak egy kört. Míg őket fényképezem, a kijelzőn megjelent egy piros elem! Tegnap elfelejtettem feltölteni, hasít belém a tudat, de reméltem még kitart valameddig. A veréb fotókat felfüggesztem, úgyis van már belőlük egy tucat, és csak akkor kapcsolom be a gépet, ha valami más faj jön.

Egy kis idő múlva Széncinege látogat meg, 1-2 kocka és gép kikapcs!

Széncinege
Széncinege

Közben rozsdafarkú, zöldike, balkáni gerle sorrendben jönnek a tollasok. Róluk már van kép és inkább tartogatom az energiát valami újra, ha jön egyáltalán… Kisebb szünet következett. Ilyenkor szoktam visszanézegetni vagy törölni az addig készült képeket, de most tartalékolok, így marad a bámészkodás. A nézelődés közepette árnyék suhan a les fölött és a következő pillanatban Nagy fakopáncs landol a szemközti fa törzsén. Nagyon az itató felé les… akkor már tudtam, hogy inni jött. A következő pillanatban egy határozott szárnycsapással a víz szélére huppant!

Nagy fakopáncs
Nagy fakopáncs

Végre egy jó kép… de még nem volt vége! Nem sietett és óvatos lépésekkel közelebb araszol, majd szinte bele tolat a vízbe és felfrissíti magát!

Nagy fakopáncs
Nagy fakopáncs

1 perc volt az egész, de sokkal többnek tűnt, majd csatakosan tovább állt. Soha nem láttam még fürdőző harkályt, de most részese lehettem. Fantasztikus élmény volt! Mivel gépem lemerülőben volt és már amúgy sem jött semmi, még a hullámban érkező verebek sem, úgy döntöttem pakolok…

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.