Gyöngybagoly (Tyto alba)

Baglyok és gólyák

A tavaly ősszel kihelyezett gyöngybagoly költőládák ellenőrzésének ideje épp aktuális volt már. Ezért már korán reggel útnak eredtünk Petivel (HNPI). Igaz, hogy csak 4 db láda van általunk kihelyezve, ami önmagában nem sok idő, de aznapra még más teendőket is el kellett végeznünk…

Nagyjából sorban haladtunk az ellenőrzéssel, ami 3 templomtornyot és egy tanyát foglalt magába. Két toronyban érintetlenek voltak a ládák, ami kissé csalódást okozott. A soron következő hely a tanya volt. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az időben visszautazunk legalább 20 évet. Ami embernek nem, az gyöngybagolynak vagy kuviknak ideális élőhely!  

Ahogy bekanyarodtunk a portára vagy 6 kutya vett körbe minket. Szerencsére az apróbbak közül valóak :) A tanya főépületének számító nem túl bizalomgerjesztő lelakott házikót megcélozva kerestem a gazdát. Már majdnem oda értem, mikor az ajtó elé akasztott rojtos függöny mögül előjött egy asszony kezében egy vödörrel. Kedvesen mosolygott a maga módján majd ekkor elmondtam neki miért is jöttünk. Ezután már csak egy létrára volt szükségünk, amit az egyik hodály mellől ástunk ki! (félig a földben volt).

A hodályban épp manuális fejést végzett két „legény”, sajátos módszerrel. Araszolva a verbális terrorban éldegélő kecskék között bejutottunk a ládához. Óvatosan nyitottuk ki a hátsó ajtót, de sajnos ez is üres volt. Pedig biztos voltam benne, hogy valami elfoglalja majd. A körülmények jók… talán jövőre már lesz benne valami. Létrát vissza, irány a következő helyszín. A kutyáktól körbevett autóba alig tudtunk beszállni anélkül, hogy valamelyik ne akart volna velünk jönni. Talán érthető is…

Hátra volt még az utolsó templomtorony. Ebben voltam a legbiztosabb. Itt régebben is előfordult gyöngybagoly csak egy ideig be volt zárva a torony, így máshol keresett magának költőhelyet. A láda felhelyezése előtt egy hónappal kinyittattuk az egyik oldali ablakot, hogy szokjon oda az esetleges lakó. Amikor aktuális volt a láda installálása ősszel, már árulkodó nyomok jelezték a sikert… most izgatottan és halkan lépdeltünk a poros lépcsőkön, majd a ládához érve egy kis motoszkálást hallottunk.  Feltehetően akkor ugrott ki a bagoly. Reménykedtünk, hogy hagyott hátra valamit a ládában. És íme! Két fióka és öt tojás! Nagyon örültem, hogy részben nekem köszönhető hogy ismét költenek itt a baglyok!

Még túl aprók a gyűrűzéshez, így nem is bolygattuk őket.

Ekkor letudtuk e ládák ellenőrzését. A további tervben szerepelt néhány fekete gólya fészek felkutatása és az esetleges fiókák gyűrűzése. Útközben felvettük Sanyit, aki nagyipari szinten gyártja az odúkat, főként szalakóták és vércsék számára. És ha már ott tartottunk, beiktattunk egy kis szalakótagyűrűzést.

Majd jöttek a fekete gólyák.  Több ismert fészket néztünk meg, de sajnos nem mindegyikben volt költés, és ha volt is nem teljesen sikeres. Akadt olyan ahol egész tojás és néhány darabka jelezte csupán, hogy tönkrement a költés. Ez most nem volt jó év a gólyáknak. Legalábbis ami ezt a régiót illeti. Azért találkoztunk fiókákkal is. Az egyik ilyen fészekben két testvér közül csak az egyik maradt életben, akit Peti sikeresen meg is gyűrűzött. A kihívást a fekete gólyák gyűrűzésénél a fészek megközelítése jelenti, de egy kis számvetés és mérlegelés után rutinosan oldja ezt meg.

Egy másik és egyben a nap utolsó gólyafészkénél, kettő egészséges fióka lapult. Sajnos harmadik testvérük elpusztult. A feladat nagyjából hasonló, mint az előző helyszínen. Kissé magasabban van a fészek, így a munkamenet annyit változott, hogy Peti egyesével leengedte egy „speciális” táskába fiókákat és Sanyi végezte a gyűrűzést én pedig segédkeztem.

Lassan sötétedni kezdett, amit a zárt erdőben jobban érzékeltünk.  Mielőtt Sanyit kitettük volna, még megnéztünk egy általa kihelyezett költőládát egy rendezettebb tanyán.  Itt két már majdnem anyányi madár volt, akik szemmel láthatóan nem feltétlenül örültek a látogatásunknak. :)

Gyors gyűrűzés után mindenki ment a dolgára… a baglyok a ládába mi pedig a sztrádára.

 

spacer

2 comments on “Baglyok és gólyák

  1. Tünde

    Tomi, mindig nagy érdeklődéssel olvasom le írásaidat! :) , szinte azt érzem mintha én is részese lettem volna a véghez vitt feladatnak! :) További sikeres munkát kívánok! :)
    Üdvözlettel :)
    Tünde :)

    1. Tomy4

      Köszönöm Tündi!
      Örülök ha olvasol :) Próbálom a lehető legjobban átadni mindazt amit én is átéltem… és a jelek szerint működik! :)

      Üdv, Tomi!

Leave a reply